Новини ГАШ

2014-11-06

/Files/images/img_11.png

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ «РОЗВИТОК ГРОМАД В УКРАЇНІ ШЛЯХОМ
ВПРОВАДЖЕННЯ ПРОГРАМИ
«ШКОЛА ЯК ОСЕРЕДОК РОЗВИТКУ ГРОМАДИ»

З метою подальшого розвитку і забезпечення життєздатності програми «Школа як осередок розвитку громади» 6 листопада 2014 року на базі Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів навчально-методичним кабінетом виховної роботи та позашкільної освіти спільно з Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» було проведено семінар-презентацію проекту «Розвиток громад в Україні шляхом впровадження Програми «Школа як осередок розвитку громади» для педагогічних працівників Бориспільського, Макарівського та Ставищенського районів.

З вітальним словом до учасників семінару звернулася Бачинська Євгенія Миколаївна, в.о. ректора Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів. Вона окреслила мету і завдання заходу та акцентувала увагу на необхідності розбудови громадсько активних шкіл, зокрема налагодження партнерських стосунків між школою, громадою та всіма ресурсами, що існують у регіоні.

Євгенія Миколаївна зупинилася на змісті проекту «Стратегія розвитку Київської області на період до 2020 року», представила стратегічні й операційні цілі, завдання та роль означеного проекту для розвитку громади.

Наталія Зіновіївна Софій, директор Всеукраїнського фонду «Крок за кроком», презентувала проект «Розвиток громад в Україні шляхом упровадження програми «Школа як осередок розвитку громади» та представила програму розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки як приклад забезпечення життєздатності Програми «Школа як осередок розвитку громади».

У своєму виступі Н.З. Софій зазначила, що у рамках реалізації проекту Всеукраїнський фонд «Крок за кроком» здійснює поширення програми «Школа як осередок розвитку громади» та оголошує конкурс заявок для відбору громасько активних шкіл у Полтавській, Рівненській та Київській областях. Директор зауважила, що відбір шкіл буде здійснюватися на конкурсній основі Радою Програми та ініціативною групою у кожній області, до складу якої увійдуть представники місцевих адміністрацій, відділів освіти, грмадсько активних шкіл, обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та неурядових організацій. Зокрема, у Київській області до проекту залучені громадсько-активні школи Бориспільського, Макарівського та Ставищенського районів.

Координатор освітніх проектів Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» Марина Василівна Ворон детально розповіла про конкурс заявок для участі у проекті навчальних закладів та умови його проведення.

Про стан та перспективи реалізації програми «Школа як осередок розвитку громади» у системі післядипломної педагогічної освіти розповіла Боярчук Ольга Іллівна, завідувач навчально-методичним кабінетом виховної роботи та позашкільної освіти КОІПОПК. Виступаюча проаналізувала діяльність інституту у курсовий і міжкурсовий період щодо підготовки педагогів до організації та розбудови громадсько активних шкіл, а також окреслила наступні кроки впровадження проекту на рівні області.

Районні координатори грамадсько активних шкіл Микола Васильович Неруш, начальник відділу освіти Бориспільської районної державної адміністрації, Людмила Миколаївна Некраш, методист відділу освіти Ставищенської районної державної адміністрації, Надія Миколаївна Українець, методист районного методичного кабінету відділу освіти Макарівської районної державної адміністрації, висвітлили питання громадсько-державного управління в навчальних закладах: стратегія і дії, актуальні аспекти науково-методичного супроводу діяльності та розвитку громадсько-активних шкіл сільського адміністративного району, організації міжсекторальної взаємодії щодо реалізації завдань громадянського виховання.

Досвід роботи щодо реалізації моделі громадсько активної школи презентували Наталія Миколаївна Коваленко, директор Новосілківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Макарівського району, Ніна Григорівна Кудько, директор Гнідинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика Бориспільської районної ради, Іраїда Володимирівна Кирилюк, вчитель світової літератури Гейсиської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ставищенської районної ради. Доповідачі звернули увагу педагогів на організацію ефективної діяльності громадсько активної школи, партнерство громади села і закладу освіти, формування системи національно-патріотичного виховання засобами спільної проектної діяльності школи та громади.

Для забезпечення інформаційної підтримки на семінар-презентацію було запрошено кореспондента газети «Громадська думка».

Атмосфера зустрічі була щирою і дружелюбною, адже всі учасники семінару мали нагоду презентувати власні напрацювання, висловити свої думки щодо презентованого проекту фонду «Крок за кроком» та окреслити подальші кроки у розбудові громадсько-активних шкіл регіону.

Кiлькiсть переглядiв: 133

Коментарi